Mąka bez glutenu – właściwości i zastosowanie

Mąki bezglutenowe z każdym rokiem zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych, ale istnieje także grupa uważająca, że produkty bez glutenu poprawiają stan zdrowia, samopoczucie, a także umożliwiają uzyskać lepsze wyniki w sporcie. W tym celu stosuje się między innymi mąkę bezglutenową.

Co to jest bezglutenowa mąka?

Mąka bezglutenowa to produkt, który nie posiada w składzie glutenu. Obecnie coraz większa grupa osób wybiera tego typu mąki, ponieważ chce zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie czy poprawić wyniki w sporcie. Osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten po spożyciu artykułu spożywczego czy dania z tą substancją miewają bardzo nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe bądź wysypkę skórną. Jeśli tylko takie objawy wystąpią, należy bezzwłocznie udać się do lekarza i zrezygnować z produktów powodujących dolegliwości. Takim osobom zaleca się przejść na dietę bezglutenową, która poprawia im samopoczucie i pozwala czerpać przyjemność z każdego posiłku. Niektóre zdrowe osoby także decydują się na tę alternatywę wierząc, że w ten sposób staną się lepszymi sportowcami.

Mąki bezglutenowe – rodzaje

Bezglutenowa mąka może zostać zakupiona w dwóch wariantach – składających się z jednego składnika lub specjalnych mieszanek wykonanych z kilku artykułów bez glutenu.

  • mąka bezglutenowa z jednego składnika – np. mąka ryżowa, kukurydziana, jaglana, z tapioki, gryczana, z orzechów, cieciorki, ziaren lub soi.
  • gotowe mieszanki – składają się z kilku różnych mąk, ale i pewnych dodatków.

W sklepach można znaleźć wiele ciekawych mieszanek, które są przeznaczone do różnego rodzaju wypieków, na przykład ciast i deserów. Tego typu mąki bezglutenowe zawierają różne składniki, na przykład mąkę ryżową i kukurydzianą, a także skrobię z tapioki czy ziemniaczaną i jeszcze kilka innych dodatków. Należy zaznaczyć, że w takich mieszankach zastosowano doskonałe proporcje wszystkich składników, dzięki czemu z ich pomocą zawsze uzyskuje się udane i pyszne ciasto. Często jest tak, że nie można użyć tylko jednej mąki bezglutenowej, ponieważ jest ona zbyt ciężka i z jej powodu ciasto nie wyrośnie – dlatego miesza się ją z innymi składnikami. Mąka bezglutenowa może zostać wyróżniona ze względu na właściwości czy konsystencję. Niektóre z nich są klejące czy sklejające. Nigdy się ich nie stosuje samodzielnie. Inne zaś pozwalają uzyskać chrupiący spód do deserów. Warto zapamiętać, że do najbardziej uniwersalnych typów należą: mąka ryżowa, owsiana, jaglana czy gryczana.

Jakie zastosowanie ma bezglutenowa mąka?

Mąka bez glutenu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zastosować do słonych wypieków, takich jak bułki, chleb, tortilla czy pizza, ale i słodkich ciast oraz różnorodnych deserów. Co ciekawe, niektóre typy mąki bezglutenowej, takie jak kukurydziana, sprawdzą się jako substancja zagęszczająca, dlatego dodaje się je do sosów czy zup. Jeśli ktoś chce rozpocząć swoją przygodę z mąką bezglutenową, powinien na pierwszy ogień wybrać gotowe mieszanki. Co ciekawe, tego rodzaju mąki można przygotować w domu – wcześniej należy tylko ustalić, jakich należy użyć proporcji i typów produktów.

Materiał zewnętrzny

Redakcja zielonykarmnik.pl