Deficyt kaloryczny czyli jak schudnąć?

Eksperci jasno podkreślają, że podstawowym sposobem, aby zrzucić zbędne kilogramy jest tak zwany deficyt kaloryczny. Trzeba spożywać mniej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Dopiero później można zastanawiać się nad tym, co jeść i jak często, a także ile posiłków dziennie spożywać. Deficyt to podstawa.

Konsultacja z dietetykiem

Są różne diety, które mają spowodować, że człowiek zmęczony swoją nadwagą albo otyłością zacznie w końcu zrzucać zbędne kilogramy. Media bardzo głośno mówiły o różnych dietach-cud, takich jak na przykład dieta Montignaca, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta plaż południa, czy też inne sposoby odżywiania, których nazw nie sposób sobie teraz przypomnieć, ponieważ było ich tak dużo. Wiele osób zamiast takiej gotowej diety i gotowego menu, wybiera indywidualne konsultacje z dietetykiem, który ustala codzienny jadłospis w oparciu o analizę składu ciała i wagę pacjenta. Takie indywidualne podejście jak najbardziej jest prawidłowe. Dzięki temu pacjent otrzymuje dietę dopasowaną do siebie, swoich oczekiwań, a także do obecnego stanu zdrowia.

Dzienne zapotrzebowanie

Rozpoczynając odchudzanie warto zdać sobie sprawę z tego, że podstawą jest ustalenie swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Będzie to zależne od masy i wzrostu, a także od aktywności fizycznej. Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi na pytanie ile kalorii dziennie powinien spożywać dorosły człowiek. Jest to także uzależnione od płci, niezależnie od tego czy niektórzy chcieliby brać to pod uwagę czy też nie. Oczywiście będąc na diecie każdy powinien odstawić na przykład słodycze i napoje gazowane. Niektórzy uważają jednak, że typ spożywanego jedzenia nie ma znaczenia o ile występuje kaloryczny deficyt. Problem jednak w tym, że słodycze nie zaspokoją dziennego zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze. Na pewno spowoduje to problem ze zdrowiem.

Chipsy i napoje gazowane?

Dlatego też oprócz pilnowania kaloryczności swoich potraw, trzeba zacząć pilnować ich jakości. Najlepiej jeść dużo owoców i warzyw, w nieprzetworzonej formie. Warto zadbać o to, aby w diecie pojawiło się sporo źródeł węglowodanów, białka i tłuszczu. Każdy posiłek powinien być zbilansowany. W diecie powinny pojawiać się tak zwane zdrowe tłuszcze, czyli na przykład oleje roślinne. Powinno się raczej odchodzić od tłuszczów zwierzęcych. Jeżeli ktoś cierpi na jakieś choroby przewlekłe, idealnie byłoby gdyby skonsultował swoją dietę z dietetykiem klinicznym. Podjęcie decyzji o odchudzaniu zmienia życie raz na zawsze, o ile tylko ktoś będzie trzymał się swoich postanowień. Na pewno nie wolno zrażać się pierwszymi niepowodzeniami, ale twardo trwać przy swoim celu, a jedynie zmieniać metody jego osiągnięcia.

Redakcja zielonykarmnik.pl