Dieta bez gotowania i inne ciekawe sposoby żywienia

Obecnie zauważyć można modę na różne sposoby żywienia. Jest to związane z wieloma czynnikami, nie tylko propagowaniem różnych stylów odżywiania, ale też złą jakością żywności, skłaniającą do poszukiwania zdrowszego sposobu jedzenia, powszechną nadwagą czy częstymi problemami ze zdrowiem, na czele z alergiami. Wiele osób też zwyczajnie chce odżywiać się zdrowiej i czerpać z tego wszelkie korzyści, a wybierać mogą wśród różnych sposobów, czasem nieco ekscentrycznych.

Weganizm

Dieta wegańska jest coraz bardziej rozpowszechniona, dlatego coraz więcej osób wie na jej temat wiele. Opiera się ona na całkowitym wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc idzie znacznie dalej niż wegetarianizm. Weganie nie jedzą nie tylko mięsa, ale też ryb, mleka i jego przetworów, miodu i wszelkich innych produktów zwierzęcych. Ich unikanie nie jest tak proste jak może się wydawać, gdyż trzeba wystrzegać się nawet ich śladowych ilości, jak żelatyna, która występuje w wielu gotowych produktach. Zwykle też weganie podporządkowują takiemu stylowi całe swoje życie, nie używając również kosmetyków z miodem czy mlekiem, nie nosząc futer, skór itp.
Taka dieta ma wiele zalet, gdyż rośliny oczywiście są najzdrowszymi pokarmami, a mięso ma wiele wad, mleko zawiera często nietolerowaną laktozę itp. Jednak weganie muszą bardzo dbać, by nie zabrakło im niezbędnych składników, jak białko i żelazo. Jest to jednak coraz łatwiejsze, a taka dieta może być naprawdę bardzo atrakcyjna.

Fleksitarianizm

To bardzo ciekawa dieta, odmiana wegetarianizmu, dobra dla osób, które nie lubią mięsa lub niektórych jego rodzajów lub znają złe skutki, jakie daje ono organizmowi. Ten sposób żywienia, zwany też semiwegetarianizmem, zakłada ograniczone spożywanie mięsa, na przykład tylko raz w tygodniu. Poza tym fleksitarianie często wystrzegają się określonych gatunków mięsa – zwykle czerwonego, które jest najmniej zdrowe.

Low IG

Dieta ta nie jest mocno rozpowszechniona, ale ma ją w swej ofercie wiele firm oferujących catering dietetyczny. Została ona stworzona głównie z myślą o osobach cierpiących na cukrzycę lub niemających stwierdzonej choroby, ale mających problemy z poziomem cukru we krwi. Dieta zakładająca spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym opiera się nie tylko na spożywaniu określonych pokarmów, ale też ich odpowiednim przyrządzaniu. Indeks glikemiczny zmienia się bowiem w zależności na przykład od tego, jakiej obróbce została poddana żywność.

Raw Food – dieta bez gotowania

Jest to bardzo ciekawy i restrykcyjny sposób żywienia, który jednak nie jest całkowicie bezpieczny i lekarze zalecają, by nie stosować go przez dłuższy czas. Zresztą mało kto jest w stanie wytrwać na takiej diecie, gdyż zakłada ona spożywanie wyłącznie surowych pokarmów czy też poddawanie ich tylko lekkiej obróbce (różne źródła podają różne temperatury). Oczywiście wiele pokarmów jest najbardziej wartościowych w surowej formie, jak warzywa czy owoce, ale niektóre, ważne dla zdrowia, jak ryby czy mięso, trzeba poddać obróbce. Taka dieta zwykle zatem jest uboga w ważne składniki i stwarza zagrożenie dla zdrowia.

Redakcja zielonykarmnik.pl