Suszone warzywa i owoce właściwości
Data publikacji 22 grudnia 2020
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że suszone warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, które do dyspozycji możemy mieć przez okrągły rok. Mitem jest więc, że nie warto ich spożywać, a wręcz powinniśmy włączyć je do naszej diety.
Suszone warzywa i owoce
Eksperci nie od dziś zapewniają, że suszone warzywa i owoce są cennym i bardzo bogatym źródłem wielu witamin oraz innych składników odżywczych. Dodatkowo dostarczają nam one błonnik. Sam proces suszenia warzyw i owoców, który powoduje, że zostaje z nich usunięta duża ilość wody, powoduje również to, że inne składniki odżywcze, jakie w nich występują, stają się skoncentrowane. Z tego właśnie powodu w porcji 100 g suszonych warzyw lub owoców znaleźć możemy o wiele więcej witamin i składników niż w wersji świeżej. Wybierając jednak tego typu produkty, powinniśmy zwrócić uwagę na metodę suszenia, jakiej zostały poddane. Dzięki temu mamy gwarancję tego, że zawierają one jak najwięcej witamin i substancji. Przed zakupem powinniśmy również upewnić się, czy nie zawierają one dodatku cukru oraz konserwantów.
Składniki w suszonych warzywach i owocach
W suszonych warzywach i owocach znaleźć możemy wiele cennych składników. Oto najpopularniejsze propozycje:
– jabłka – polecane głównie osobom, które cierpią na zaparcia, dzięki zawartości dużych ilości błonnika, wpływają na regulację przewodu pokarmowego. Zawierają witaminy z grupy A, C i E oraz minerały, którymi są cynk, krzem, potas, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze włosy, skórę i paznokcie;
– marchew – zawiera w sobie bardzo duże ilości beta-karogenu, który w naszym organizmie ulega przekształceniu w witaminę A. Jest szczególnie polecana osobom, które dbają o skórę i paznokcie. Dodatkowo chroni nas przed działaniem wolnych rodników;
– truskawki – nie każdy wie o tym, że suszone truskawki dostarczają naszemu organizmowi więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Włączenie truskawek do diety pomoże z takimi dolegliwościami, jak osłabienie, niska odporność, bóle mięśni oraz stawów. Ponadto truskawki są źródłem kwasu elagowego, który zaliczany jest do polifenoli odpowiedzialnych za działanie przeciwnowotworowe;
– buraki – są bardzo cennym źródłem witaminy C, B1 oraz karotenu i kwasu foliowego. Dodatkowo zawierają takie składniki mineralne jak wapń, potas, magnez i sód. Dodatkowo burak pomaga przyśpieszyć metabolizm naszego organizmu, dodatkowo wpływa na zmniejszenie apetytu. Jest również polecany jako sposób na pozbycie się toksyn z organizmu. Jest również zalecany, ponieważ wspomaga proces krwiotwórczy oraz zapobiega anemii. Ma również działanie przeciwnowotworowe;
– ananas – jest cennym źródłem bromelaniny, która wpływa na zmniejszenie obrzęków oraz zdecydowanie przyśpiesza gojenie się ran, oraz urazów. Dodatkowo wykazuje on zdecydowane działanie przeciwbólowe, a także przeciwzapalne. Co ważne, jest to również enzym, który wspomaga trawienie białka. Jest polecany osobom, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego, ponieważ może pomóc osłabić dolegliwości.