Strona główna Poradnik

Tutaj jesteś

Poradnik Jak prawidłowo parzyć herbatę

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Data publikacji: 2022-05-31 Data aktualizacji: 2025-01-30

Istnieje bardzo wiele rodzajów, aromatów oraz smaków herbaty. Tym samym każdy może wybrać swój ulubiony. Istnieją jednak gatunki herbaty, które wyróżniają się szczególnymi walorami smakowymi, niebywałym aromatem, a także szerokimi właściwościami zdrowotnymi.

Niezastąpiona herbata zielona

Herbata zielona podawana jest tylko od skąpej obróbce. Zależy to jednak od regionu uprawy oraz producenta, podobnie jak w przypadku milk oolong. Świeżo zerwane liście wyrzutnia ścienna patelnie oraz podgrzewa. Protestem zapobiega oksydacji, a ponadto pozwala na jeszcze lepsze zachowanie wszelkich dobroczynnych substancji. Kolejnym krokiem jest ręczne zwijanie liści oraz ich pakowanie. Proces ten może różnić się w zależności od odmiany zielonej herbaty. Jednak w ten sposób tworzy się jej niepowtarzalny smak. Niezwykle ceniona przez degustatorów jest również matcha. Jest niezwykle delikatne w smaku. Natomiast koneserzy są w stanie wyczuć w niej nawet subtelne nuty kwiatowe. Co ciekawe w przypadku herbat japońskich Wyczuwalne są nawet nuty rybne. Wysoka różnorodność odmian oraz smaków herbaty jest zatem zdumiewająca. Dzięki temu można odnaleźć smak idealnie dopasowany do swoich predyspozycji. Zgodnie z tradycyjnym sposobem parzenie zielonej herbaty wykorzystuje się dużą ilość liści oraz małą ilość wody. Tym samym około 5 g suszu zielonej herbaty zalewa się 120 ml wody. Bardzo ważne jest także temperatura wody, która powinna mieć około 70 stopni Celsjusza. Natomiast czas zdarzenie i powinien być dłuższy niż pół minuty. Dzięki temu można uzyskać nawet sześć parzeń jednego suszu. Wymaga to jednak odpowiedniego skupienia i precyzji.

Biała herbata – idealna na długie wieczory

Biała herbata jest zdecydowanie najszlachetniejsza oraz najtrudniej dostępne. Dawniej uprawiana była tylko w cesarskich ogrodach. Produkowana jest z pąków najmłodszych liści. To sprawia, że napar z białej herbaty zawiera niezwykle dużo drogo czynnych dla organizmu substancji. Po zebraniu biała herbata jest tradycyjnie suszona na słońcu. Napar z białej herbaty wyróżnia się znacznie jaśniejszym kolorem aniżeli w przypadku herbaty czarnej. Jest dodatkowo delikatniejszy w smaku. Parzenie białej herbaty realizowany jest tak samo jak zielony. Należy pamiętać także o tym, aby nigdy nie patrzeć to i herbaty wrzątkiem, gdyż negatywnie wpłynęłoby to na jej smak oraz właściwości. Niezwykle cenna ze względu na swoje właściwości jest również herbata malinowa. Jest ogólnie dostępne, a ponadto świetnie wspomaga organizm podczas walki z infekcjami.

Redakcja zielonykarmnik.pl

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?