Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Istnieje bardzo wiele rodzajów, aromatów oraz smaków herbaty. Tym samym każdy może wybrać swój ulubiony. Istnieją jednak gatunki herbaty, które wyróżniają się szczególnymi walorami smakowymi, niebywałym aromatem, a także szerokimi właściwościami zdrowotnymi.

Niezastąpiona herbata zielona

Herbata zielona podawana jest tylko od skąpej obróbce. Zależy to jednak od regionu uprawy oraz producenta, podobnie jak w przypadku milk oolong. Świeżo zerwane liście wyrzutnia ścienna patelnie oraz podgrzewa. Protestem zapobiega oksydacji, a ponadto pozwala na jeszcze lepsze zachowanie wszelkich dobroczynnych substancji. Kolejnym krokiem jest ręczne zwijanie liści oraz ich pakowanie. Proces ten może różnić się w zależności od odmiany zielonej herbaty. Jednak w ten sposób tworzy się jej niepowtarzalny smak. Niezwykle ceniona przez degustatorów jest również matcha. Jest niezwykle delikatne w smaku. Natomiast koneserzy są w stanie wyczuć w niej nawet subtelne nuty kwiatowe. Co ciekawe w przypadku herbat japońskich Wyczuwalne są nawet nuty rybne. Wysoka różnorodność odmian oraz smaków herbaty jest zatem zdumiewająca. Dzięki temu można odnaleźć smak idealnie dopasowany do swoich predyspozycji. Zgodnie z tradycyjnym sposobem parzenie zielonej herbaty wykorzystuje się dużą ilość liści oraz małą ilość wody. Tym samym około 5 g suszu zielonej herbaty zalewa się 120 ml wody. Bardzo ważne jest także temperatura wody, która powinna mieć około 70 stopni Celsjusza. Natomiast czas zdarzenie i powinien być dłuższy niż pół minuty. Dzięki temu można uzyskać nawet sześć parzeń jednego suszu. Wymaga to jednak odpowiedniego skupienia i precyzji.

Biała herbata – idealna na długie wieczory

Biała herbata jest zdecydowanie najszlachetniejsza oraz najtrudniej dostępne. Dawniej uprawiana była tylko w cesarskich ogrodach. Produkowana jest z pąków najmłodszych liści. To sprawia, że napar z białej herbaty zawiera niezwykle dużo drogo czynnych dla organizmu substancji. Po zebraniu biała herbata jest tradycyjnie suszona na słońcu. Napar z białej herbaty wyróżnia się znacznie jaśniejszym kolorem aniżeli w przypadku herbaty czarnej. Jest dodatkowo delikatniejszy w smaku. Parzenie białej herbaty realizowany jest tak samo jak zielony. Należy pamiętać także o tym, aby nigdy nie patrzeć to i herbaty wrzątkiem, gdyż negatywnie wpłynęłoby to na jej smak oraz właściwości. Niezwykle cenna ze względu na swoje właściwości jest również herbata malinowa. Jest ogólnie dostępne, a ponadto świetnie wspomaga organizm podczas walki z infekcjami.

Redakcja zielonykarmnik.pl