Soczewica zielona a czerwona – różnice

Soczewica ostatnimi czasy coraz częściej gości w naszych kuchniach, jednak nadal wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, jakie są różnice pomiędzy jej rodzajami. Najczęściej sięgamy po soczewicę czerwoną oraz zieloną. Jakie są między nimi różnice?

Soczewica

Soczewicę opisać możemy jako roślinę jadalną, która należy do rodziny bobowatych. Prawdopodobnie była uprawiana już dziesięć tysięcy lat temu. Uważano ją za jeden z podstawowych składników żywieniowych w starożytnej Grecji oraz Rzymie. Co ciekawe została wspomniana również w Biblii. W dzisiejszych czasach w sklepach możemy spotkać ją pod postacią soczewicy czerwonej, czarnej, zielonej, brązowej, żółtej, koralowej i pomarańczowej.

Zarówno soczewica czerwona jak i zielona jest popularna wśrod wegetarian i wegan, ponieważ zawiera w swoim składzie dużo białka i pozwala tym samym nadrobić to, które nie jest spożywane wraz z mięsem. Co ważne, soczewicę doceniają również ci, którzy znajdują się na diecie odchudzającej. Jest lekkostrawna, jednak pomimo to zawiera dużo błonnika, powodując uczucie sytości. Przeciwdziała miażdżycy, anemii oraz nadciśnieniu. Indeks glikemiczny soczewicy jest niski, w swoim składzie ma 20 g węglowodanów na 100 g produktu, ale jedynie 2 gramy to cukry proste. Dodatkowo błonnik, który zawarty jest w składzie soczewicy, reguluje poziom glukozy, dlatego z powodzeniem mogą spożywać ją cukrzycy i osoby chorujące na insulinooporność. Zalecane jest, aby soczewicę spożywały również osoby w ciąży, z tego powodu, że zaleca się im spożycie kwasu foliowego, który jest zawarty w soczewicy. Już 100 g ugotowanej soczewicy może pokryć, aż połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Przeciwskazaniem do spożywania soczewicy są problemy z układem trawiennym. A wszystko przez oliosacharydy, które powodują wzdęcia i zwiększają fermentację w jelitach.

Soczewica zielona a czerwona – różnice

Zdecydowanie delikatniejszy smak charakteryzuje soczewicę zieloną, która w przeciwieństwie do innych rodzajów nie rozpada się tak łatwo po gotowaniu. Nadaje się więc wspaniale do wszelkiego rodzaju past na kanapki, farszów, sałatek. Jej indeks glikemiczny to jedynie 25 i jest on najniższy spośród wszystkich rodzajów soczewicy.

Natomiast to soczewica czerwona jest najbardziej popularna, a wszystko z tego powodu, że nie trzeba namaczać jej przed gotowaniem. Jej smak jest bardzo bogaty i łatwo ją rozgotować. Co ważne nie posiada łupinki. Jej indeks glikemiczny również nie jest wysoki, ponieważ wynosi jedynie 30.

Redakcja zielonykarmnik.pl