Pasta, czyli popularne włoskie makarony

Sobota i niedziela to doskonałe dni, aby wybrać się na miasto i skosztować coś niecodziennego, najlepiej z innej kuchni niż kuchnia polska. Jeśli i ty szukasz inspiracji kulinarnych i chcesz odkryć jedną z najlepszych kuchni świata przeczytaj ten artykuł do końca, aby poznać wyśmienite dania kuchni włoskiej.

Legendarne dania kuchni włoskiej – makarony

Jeśli pizza jest jedynym daniem, które kojarzy ci się z Włochami to najwyższy czas nadrobić zaległości i poznać inne kultowe dania kuchni włoskiej. Warto zacząć od makaronów. Czy wiedziałeś/wiedziałaś, że w Italii występuje nawet 300 (!) rodzajów makaronów? Makaron to podstawowy składnik większości dań w Italii, a już dzisiaj możesz spróbować najlepsze makarony Warszawa w Polsce.

Rodzaje dań z makaronem

Włoskie restauracje w Polsce oferują szeroką gamę dań z makaronem, które z pewnością przypadną do gustu każdemu klientowi, który choć raz zachwycił się daniami kuchni włoskiej. Oto niektóre słynne potrawy z makaronem, które warto zamówić podczas kolejnej wizyty we włoskiej restauracji:

– Spaghetti Aglio Olio – jest to niezmiennie cieszące się popularnością spaghetti wśród wegetarian – ta potrawa nie zawiera ani grama mięsa. Głównymi składnikami tego dania są makaron troccoli z oliwą, czosnek oraz papryczka chili. Całe danie jest posypane dodatkowo pietruszką i serem Grana Padano. Ta wyśmienita propozycja z pewnością zadowoli każdego wegetarianina.

– Tagliatelle Ragu Bolognese – ta pasta jest odpowiednia dla mięsożerców, ponieważ jej głównym składnikiem obok makaronu jajecznego tagliatelle jest mięso mielone wołowe. Dodatkowo na talerzu możemy znaleźć sos pomidorowo-warzywny oraz ser Grana Padano, którym jest posypana cała potrawa.

– Gnocchi Parma E Pesto – gnocchi są to włoskie kopytka, które są niezwykle popularne we Włoszech. Gnocchi świetnie się łączą z zielonym pesto, które nadaje wiosennego charakteru tej potrawie. Gnocchi są podawane z pomidorkami koktajlowymi oraz serem Grana Padano.

Każda z wymienionym potrwa jest dostępna w polskich restauracjach, które specjalizują się w kuchni włoskiej.

Cena dań z makaronem

Cena dań, które głównie składają się z makaronu jest raczej przystępna. We Włoszech, kraju, gdzie pasta jest niezwykle popularnym daniem, potrawa ta jest dostępna na każdą kieszeń. Podobnie jest w Polsce. Cena za dobrą pastę wykonaną przez wykwalifikowanego kucharza, często rodowitego Włocha wahają się od 30 do 45 zł za jedną porcję w zależności od renomy i lokalizacji restauracji. 

 

 

Redakcja zielonykarmnik.pl