Najlepsze pomysły na sushi

 

Domowe sushi to nie tylko pyszny pomysł na obiad czy kolację, ale również radość tworzenia, do której możemy zaprosić całą rodzinę. To jedna z tych potraw, w której przygotowanie zaangażować możemy wszystkich domowników i każdy będzie miał co robić. Począwszy od odmierzania ryżu i krojenia składników aż po wymyślanie, co damy do następnej porcji. A na sam koniec oczywiście wspólna uczta, która dopełni cały proces przygotowań.

Do sushi możemy dodać praktycznie wszystko – klasycznego łososia, awokado, a nawet tofu! Wybór uzależniony jest oczywiście od gustów, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszych autorskich rolkach znalazł się smażony kurczak, grillowany dorsz, bądź mango z serkiem śmietankowym – praktycznie wszystko, co akurat mamy w lodówce możemy wykorzystać i poznawać (niekiedy dziwne) nowe smaki. Do większości przepisów, jakie znajdziesz poniżej, będą potrzebne ryż do sushi, suszone algi i wasabi oraz co najmniej jeden dodatkowy element, może to być surowy lub wędzony łosoś. Przyda się także sos sojowy, bambusowa mata do zwijania rolek oraz ocet ryżowy.

Sushi – klasyczne i proste, wymyślne i eleganckie

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z samodzielnym przygotowywaniem sushi w swoich czterech ścianach, warto skorzystać z prostych, klasycznych, ale jednocześnie sprawdzonych przepisów. Kilka z nich znajdziesz poniżej:

  •  hoso-maki – zawinięte algi z ryżem i jednym składnikiem w środku, może być to łosoś lub świeży zielony ogórek. Jest to najczęstszy wybór wśród początkujących miłośników sushi, dzięki któremu możemy sprawdzić, jak pojedynczy składnik wpasowuje się w nasze gusta.
  •  nigiri – najprostsze, lecz nie mniej smaczne. Do ich stworzenia potrzebujemy tylko ryżu, małej ilości wasabi i dodatkowego elementu położonego na małą porcję ryżu. Kawałek ryby lub ananasa sprawdzą się znakomicie

Dla bardziej zaawansowanych sushi-maniaków, którzy już nieraz przygotowywali klasyczne rolki, też coś się znajdzie:

  •  futo-maki – grube, z co najmniej 3 składnikami kawałki, które zachwycą mnogością smaków po spróbowaniu. Najczęściej serwowane z surowym, bądź wędzonym łososiem, marchewką i marynowaną rzepą lub sałatą. Taki wariant wspaniale przeplata smak ryby ze słodko-kwaśnymi warzywami. W wegańskich wariantach znajdziemy często awokado, tofu, a nawet buraki – jak mówił sławny Don Kichot „Niebo jest limitem”.
  •  temaki – jeśli nie lubisz jeść pałeczkami, to jest to wybór idealny. Jest to przekrojona na pół suszona alga zawinięta w rożek z ryżem i dodatkami, którą możesz wziąć do ręki. Jeśli chcesz cieszyć się ulubionym smakiem w ciągu zabieganego dnia, jest to najlepsza opcja.

 

Czasami zdarza się, że chcielibyśmy zjeść swoją ulubioną potrawę, jednak nie mamy pod ręką składników lub na samą myśl o sprzątaniu po całej masie pracy odechciewa nam się jej przyrządzać. Możemy wtedy zrezygnować z jej zjedzenia lub zdecydować się na jej zamówienie z ulubionej restauracji – https://takamisushi.pl/ będzie wtedy idealną opcją. Znajdziecie tam wszystkie wymienione sushi i poznacie całą gamę nowych pomysłów i smaków. Smacznego!

 

Redakcja zielonykarmnik.pl