Najlepsze herbaty polecane na biegunkę

Z całą pewnością można stwierdzić, że biegunka to bardzo nieprzyjemna przypadłość, która może dotknąć każdego człowieka. Istnieje dość wiele sposobów na zminimalizowanie tego rodzaju problemów zdrowotnych. Wśród nich można przede wszystkim wymienić spożywanie różnego rodzaju herbat. Warto dowiedzieć się nieco więcej na ten temat.

Babka lancetowata

Herbata na biegunkę z powodzeniem może być wykonana z takiego zioła jak liść babki lancetowatej. Ma ono bardzo korzystne działanie w stosunku do pojawiania się tego rodzaju dolegliwości, dlatego warto go spróbować. Jedną łyżkę liści babki lancetowatej należy zalać około 350 mililitrów ciepłej wody, a następnie całość należy gotować na wolnym ogniu przez około pięć minut. Dzięki temu powstanie napar, który z powodzeniem można spożywać po odpowiednim schłodzeniu. Przygotowany napar powinno się spożywać dwa lub trzy razy dziennie. Wtedy jego działanie będzie najbardziej efektywne.

Mięta pieprzowa

Wśród pozytywnie działających herbat na biegunkę można również wymienić napar, który został przygotowany z takiego zioła jak mięta pieprzowa. W celu stworzenia takiego napoju należy włożyć do szklanki trzy gałązki mięty pieprzowej oraz zalać je wrzącą wodą. Napar ma bardzo korzystne działanie, jednak nie powinno się go spożywać w przypadku posiadania nadwrażliwości na działanie takiego składnika, jak mięta lub mentol. Warto o tym pamiętać podczas wybierania dla siebie jak najlepszego specyfiku na biegunkę.

Rdest ptasi

Na biegunkę z powodzeniem można również zastosować ziele rdestu ptasiego. Będzie to herbata o bardzo pozytywnym działaniu w przypadku pojawienia się różnego rodzaju problemów związanych z układem pokarmowym. Łyżkę suszonego ziela rdestu ptasiego należy zalać szklanką wody, a następnie całość gotować przez około pięć minut. Następnie należy odstawić napar do wystygnięcia oraz z powodzeniem można go spożywać po schłodzeniu.

Kora dębu

Kolejnym ziołem, które z powodzeniem można stosować podczas występowania biegunki bez wątpienia jest kora dębu. Korę dębu należy zalać ciepłą wodą oraz gotować na niewielkim ogniu przez około dziesięć minut. Następnie całość należy ochłodzić oraz przecedzić przez sito. Jednak tego rodzaju naparów nie powinny spożywać osoby, które borykają się z pewnymi problemami zdrowotnymi. Wśród nich można wymienić między innymi nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, a także różnego rodzaju choroby zakaźne, które przebiegają z wysoką temperaturą.

Kasztanowiec

Herbata na biegunkę może być stworzona również z suszonych kwiatów kasztanowca. Jedną łyżkę suszonych kwiatów kasztanowca należy zalać szklanką wody. Następnie całość należy podgrzewać na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Napar należy ochłodzić oraz powinno się spożywać go dwa razy dziennie po pół szklanki. Jednak naparu nie powinno się zbyt długo podgrzewać, ponieważ może to powodować szereg niekorzystnych objawów. Wśród nich można między innymi wymienić bóle głowy, pieczenie, a także mdłości. Dodatkowo tego rodzaju specyfików nie powinny stosować kobiety spodziewające się dziecka.

Redakcja zielonykarmnik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *