Jaki sprzęt powinna mieć dobra firma sprzątająca?

Firmy sprzątające to coraz częściej bardzo dochodowy biznes, który wymaga nie tylko zatrudnienia wykwalifikowanych pracowników, ale także inwestycji w sprzęt najlepszej klasy. Dobry sprzęt pozwala na bardziej efektywne – w tym szybsze i dokładniejsze sprzątanie. Dobrej klasy urządzenia mogą posłużyć na wiele lat, dlatego nawet większa inwestycja jest w stanie szybko się zwrócić. Oczywiście wszystko zależy w tym przypadku od ilości i dochodowości poszczególnych zleceń. A jaki sprzęt powinna mieć dobra firma sprzątająca?

Jakie wyposażenie powinna mieć najlepsza firma sprzątająca?

  • Mop parowy – każda dobra firma sprzątająca w Warszawie powinna być wyposażona w wysokiej klasy moc parowy. Tego rodzaju urządzenie powinno pracować z dużą mocą, aby działać efektywnie, ale także posiadać liczne końcówki, które będą służyły np. do odplamiania, dezynfekowania czy odświeżania powierzchni.
  • Odkurzacz pionowy – pozwala na wygodną pracę bez konieczności schylania się. Odkurzanie z wyprostowanymi plecami jest naprawdę bardzo wygodne i efektywne. Odkurzacz powinien mieć dużą moc, a także szeroką elektroszczotkę, dzięki której nie trzeba będzie wykonywać dużej ilości ruchów, aby odkurzyć większe powierzchnie.
  • Parownica – parownice doskonale nadają się do dezynfekcji, są łatwe w obsłudze, a ponadto sprawdzają się bardzo dobrze dla alergików. To kolejny sprzęt, jaki powinna mieć dobra firma sprzątająca.
  • Robot mopujący – robot mopujący sprawdzi się w niewielkich pomieszczeniach biura. Pozwala na zaoszczędzenie ludzkiej pracy, bo sam wykonuje mopowanie i odkurzanie. Robot skanuje powierzchnię, a następnie przystępuje do sprzątania.
  • Niezbędna chemia i drobne akcesoria – oprócz urządzeń bardzo ważne są jeszcze środki chemiczne, które będą wykorzystane do czyszczenia. Dobrze, jeśli firma inwestuje w chemię do sprzątania wysokiej jakości, której mniejsza ilość zapewnia bardzo dobre efekty.

Jakiego rodzaju sprzątania może podjąć się firma sprzątająca?

  • Utrzymanie czystości – utrzymywanie czystości na bieżąco jest bardzo ważne, aby móc później sprawnie usunąć ewentualne zabrudzenia. W miejscach takich jak hotel czy restauracja utrzymanie czystości i higieny jest bardzo ważne.
  • Dezynfekcja – dezynfekcja pozwala na pozbywanie się drobnoustrojów, w tym wirusów i bakterii, aby zachować sterylność. Najczęściej odbywa się w placówkach medycznych, laboratoriach, ale także miejscach związanych z przetwarzaniem żywności itp.
  • Audyt – obejmuje m. in. sprawdzanie czystości i opracowywanie procedur zmierzających do poprawy stanu sanitarnego w danym miejscu.

Redakcja zielonykarmnik.pl