Zioła prowansalskie
- mieszanka ziół, szczególnie polecana jako przyprawa do potraw tłustych, korzystnie wpływają na mało urozmaicone i mdłe potrawy dietetyczne. Używane są również w diecie bezsolnej. Mają szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jaj. Są również niezastąpione przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Zioła prowansalskie są smakiem Francji a najmocniejszym akcentem tej mieszanki jest tymianek, który w towarzystwie pozostałych ziół, cudownie podkreśla wiele dań tej kuchni.
W skład mieszanki wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber ogrodowy, estragon, oregano.
Mieszanka ziół nie zawiera substancji konserwujących i wzmacniaszy smaku i aromatu. Produkt świeży, aromaryczny. Prawidłowo dobrany zestaw ziół, w odpowiednich proporcjach, daje zrównowazony bukiet smakowy i aromatyczny oferowanej przyprawy.
Produkt polski
Producent: Jutrzenka Colian
Świadectwo jakości 1430/2018
Pakowane przez F.H.U. Zielony Karmnik
Opakowanie: woreczek PP, zgrzewany.
Masa netto 100g lub 50 g
Najlepiej spożyć przed końcem: 06.2020
Przepis na ser ziołowy.
Gomułkę sera białego zanurzamy w naczyniu z osoloną dosyć mocno wodą. Wsypujemy garść ziół prowansalskich, przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki.
Następnie wyjmujemy ser z zalewy, lekko płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, delikatnie osuszamy w ręczniku i serek jest gotowy do spożycia. Świeżutki, solony z nutą ziołową. Tanio, praktycznie, zdrowo i domowo.
Polecam.