Naturalne produkty. Wysoka jakość. Niska cena.
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

Liść laurowy

Liść laurowy
3,00
- wybierz-
  • 50 g
  • 100 g

Dostępność:34

Zapytaj o produktDodaj opinię o produkcie

Liście laurowe

Rosnące w basenie Morza Śródziemnego drzewa wawrzynu robią wrażenie. osiagaja wysokość nawet 10 metrów i obsypane są gęsto błyszczacymi liśćmi, których aromat, spotęgowany ciepłem południowego słońca, kusi z daleka. Są to własnie liście laurowe. Pozyskane liście, wysuszone, kuszą drzewnym smakiem z nutą pieprzu, sosny i kamfory.

W naszej kuchni przyprawa ta jest powszechnie znana i szeroko stosowana. Liście laurowe są dodawane do rosołów, gulaszy, marynat, pieczeni i i oczywiście do rodzimego bigosu. Francuska kuchnia nie istnieje bez  bouquet garni, w którym liście laurowe, tymianek i pietruszka, są obowiazkowym składnikiem.

Ogólnie rzecz ujmując, liście laurowe dobrze sie komponują z inyymi przyprawami. Szczególnie z tymiankiem, pietruszką, zielem angielskim, czosnkiem, cząbrem i majerankiem.

Liście laurowe oprócz zastosowania w kuchni, mozna również zaparzyć w celach leczniczych. Napar z liści laurowych, z dodatkiem miodu, po wypiciu załagodzi bolesne skurcze żołądka. 

Laurowy liść to również wyróznienie ludzi ponadprzeciętnych. Grecy przyznawali wieńce laurowe zwycięzcom olimpiad. Rzymscy cesarze przyozdabiali laurem swoje głowy w chwilach triumfu. Ozdabiano wiankami laurowymi skronia pisarzy i poetów. Do dzisiaj ludzi wyróznionych nazywa się laureatami.

W ofercie sklepu duże liście laurowe, bez zanieczyszczeń. Bardzo ładnie wybarwione na jasno zielony kolor.

Zbiór na plantacji tureckiej w 2018 roku. Produkt świeży.

Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2020

Świadectwo jakości 398/2018.

Import z Turcji.

Opakowanie: torebka zgrzewana.

Dwa warianty opakowania:

Masa netto 100g lub 50 g

Pakowane przez F.H.U. Zielony Karmnik

A teraz na koniec podam przepis z książki Ewy Maliki Szyc Juchnowicz na grillowanego pstrąga z dodatkiem liści laurowych.

Wyczyszczone pstrągi wymyć i wysuszyć papierem.Następnie natrzeć solą i czarnym pieprzem mielonym. Startą marchew wymieszać z solą i czarnym pieprzem mielonym. Tak przyotowanym farszem napełnić rybę i dodać 3 liście laurowe. Dodatkowe liście laurowe mozna wpiąć w nacięcia na rybie. Tak przygotowaną rybę nalezy owinąć w folię aluminiową, pozostawiajac niewielki dostęp powietrza. Grillować na mocno rozgrzanym węglu około 12 minut. Folię odwinąć i dopiekać rybę przez kolejne 3-4 minuty, usuwając nadmiar wilgoci.

Składniki: 

4 wyczyszcone pstrągi (700-800g)

sól i zmielony pieprz czarny

2 średnie marchewki starte na grubej tarce.

 suszone liście laurowe

Musi to być dobre. Rybka jest rybką....

 

Produkt nie zawiera substancji konserwujących
Surowiec nie jest produktem GMO

Zapraszamy do dodania opinii o Liść laurowy

(5/5)
PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij