Wyprzedaż towaru
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

Liść laurowy

Liść laurowy
3,00
- wybierz-
  • 50 g
  • 100 g

Dostępność:168

Zapytaj o produktDodaj opinię o produkcie

Liście laurowe

Rosnące w basenie Morza Śródziemnego drzewa wawrzynu robią wrażenie. osiagaja wysokość nawet 10 metrów i obsypane są gęsto błyszczacymi liśćmi, których aromat, spotęgowany ciepłem południowego słońca, kusi z daleka. Są to własnie liście laurowe. Pozyskane liście, wysuszone, kuszą drzewnym smakiem z nutą pieprzu, sosny i kamfory.

W naszej kuchni przyprawa ta jest powszechnie znana i szeroko stosowana. Liście laurowe są dodawane do rosołów, gulaszy, marynat, pieczeni i i oczywiście do rodzimego bigosu. Francuska kuchnia nie istnieje bez  bouquet garni, w którym liście laurowe, tymianek i pietruszka, są obowiazkowym składnikiem.

Ogólnie rzecz ujmując, liście laurowe dobrze sie komponują z inyymi przyprawami. Szczególnie z tymiankiem, pietruszką, zielem angielskim, czosnkiem, cząbrem i majerankiem.

Liście laurowe oprócz zastosowania w kuchni, mozna również zaparzyć w celach leczniczych. Napar z liści laurowych, z dodatkiem miodu, po wypiciu załagodzi bolesne skurcze żołądka. 

Laurowy liść to również wyróznienie ludzi ponadprzeciętnych. Grecy przyznawali wieńce laurowe zwycięzcom olimpiad. Rzymscy cesarze przyozdabiali laurem swoje głowy w chwilach triumfu. Ozdabiano wiankami laurowymi skronia pisarzy i poetów. Do dzisiaj ludzi wyróznionych nazywa się laureatami.

W ofercie sklepu duże liście laurowe, bez zanieczyszczeń. Bardzo ładnie wybarwione na jasno zielony kolor.

Zbiór na plantacji tureckiej w 2018 roku. Produkt świeży.

Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2020

Świadectwo jakości 398/2018.

Import z Turcji.

Opakowanie: torebka zgrzewana.

Dwa warianty opakowania:

Masa netto 100g lub 50 g

Pakowane przez F.H.U. Zielony Karmnik

A teraz na koniec podam przepis z książki Ewy Maliki Szyc Juchnowicz na grillowanego pstrąga z dodatkiem liści laurowych.

Wyczyszczone pstrągi wymyć i wysuszyć papierem.Następnie natrzeć solą i czarnym pieprzem mielonym. Startą marchew wymieszać z solą i czarnym pieprzem mielonym. Tak przyotowanym farszem napełnić rybę i dodać 3 liście laurowe. Dodatkowe liście laurowe mozna wpiąć w nacięcia na rybie. Tak przygotowaną rybę nalezy owinąć w folię aluminiową, pozostawiajac niewielki dostęp powietrza. Grillować na mocno rozgrzanym węglu około 12 minut. Folię odwinąć i dopiekać rybę przez kolejne 3-4 minuty, usuwając nadmiar wilgoci.

Składniki: 

4 wyczyszcone pstrągi (700-800g)

sól i zmielony pieprz czarny

2 średnie marchewki starte na grubej tarce.

 suszone liście laurowe

Musi to być dobre. Rybka jest rybką....

 

Produkt nie zawiera substancji konserwujących
Surowiec nie jest produktem GMO

Zapraszamy do dodania opinii o Liść laurowy

(5/5)
PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij