Nasiona kminu rzymskiego
Kmin rzymski, całe nasiona. Aromatyczna przyprawa do potraw, szczególnie mięsa jagnięcego. Nadaje się również do jogurtu, marynat czy aromatyzowania likierów i kordiałów. Nasiona kminu rzymskiego warto uprażyć bezpośrednio przed zmieleniem. Pojawia się wówczas pikantny aromat z orzechową nutą. Znika natomiast wyraźny, mydlany posmak, który czasami daje się wyczuć w aromacie kminu. Kmin rzymski jest składnikiem curry.
Kraj pochodzenia: Syria
Świadectwo jakości 666/2017
Najlepiej spożyć przed końcem 02.2019
Opakowanie torebka zgrzewana
Mas netto 100g
Świeży produkt jest pakowany w naszym sklepie przy realizacji zamówienia.
Kup pozostałe produkty w moim sklepie i przygotuj własnoręcznie egipską przyprawę DUKKAH, zgodnie z przepisem Ewy Maliki Szyc - Juchnowicz, autorki książki "Przyprawy" i finalistki programu Top Chef.
Składniki do przyprawy DUKKAH:
1 szklanka migdałów lub orzechów nerkowca, 1/3 ziaren szklanki kolendry, 3 łyżki kminu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sumaka, 1/4 prażonych ziaren sezamu.
Migdały lub orzechy uprażyć, kolendrę i kmin lekko podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki poza sezamem, połączyć blenderem. Dodać wcześniej uprażony sezam. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Mieszankę podaje się z pitą i chlebkami.
Lassi - chłodzący napój z kminem, sprawdzony sposób na upały.
Składniki : 250g jogurtu, szczypta nasion kminu, uprażonych i lekko rozgniecionych, 250 ml zimnej wody, kostki lodu, sól morska.
Do blendera lub szejkera wlewamy jogurt, dodajemy nasiona kminu, wodę i dużo lodu. Miksujemy i przelewamy do szklanek. Dodajemy sól do smaku.
Napój ten może wydać się dziwny, smakuje jednak wyśmienicie, zwłaszcza w upalne dni.
Źródło: "Wyprawy po przyprawy" Stevie Parle; Emma Grazette.