Kasza gryczana niepalona
Kasza gryczana jest kaszą wytwarzaną z nasion gryki, porzez ich obłuszczenie. Jest to roślina z rodziny rdestwatych, pochodząca z Azji. Do Europy trafiła, wędrując najpierw po Zakaukaziu, wraz z Tatarami. Stąd druga nazwa tatarka. Gryka czy tatarka jest bogatym źródłem białka, zawierającym bardzo ważny dla organizmu aminokwas lizynę, odpowiedzialny za wchłanianie wapnia i poprawiającego naszą koncentrację. W gryce nie brakuje witamin - głównie B1 i PP, związków mineralnych na czele z wapniem, żelazem, fosforem, potasem czy kobaltem. Kasza gryczana w naszej diecie to silne włosy i paznokcie, a to za sprawą znajdującego się w niej krzemu. Kasza gryczana sprzyja również spokojnemu snowi, dzięki zawartości tryptofanu, który pobudza organizm do wytwarzania serotoniny i melatoniny. Kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie jest alergenem. Na rynku spożywczym występuje również kasza gryczana palona lub prażona. Na wskutek wysokiej temperatury, traci nieco witamin. Wnosi natomiast do naszych potraw, charakterystyczny, przydymiony aromat i smak.
Kasza niepalona jest delikatniejsza w smaku i mniej dominująca w potrawie. Kasza gryczana ma szerokie zastosowanie kulinarne. Podana z mięsem, sosami, warzywami, czy z mlekiem, zawsze smakuje wyśmienicie.
Czysty, świeży produkt. Wygląda jak na zdjęciu.
Producent CEZETPOL województwo lubelskie. Kaszę wyprodukowano z surowca pozyskanego od lokalnych producentów. Województwo lubelskie jest zagłębiem gryczanym.
Produkt posiada certyfikat jakościowy
Towar pakowany w F.H.U. Zielony Karmnik
Masa netto 1 kg.
Opakowanie: torebka zgrzewana.
Najlepiej spożyć przed końcem: 11.2019.
Produkt bardzo świeży, wyprodukowany w sierpniu 2018 roku.