Jałowiec - owoce - naturalna przyprawa.
Jałowiec rośnie na piaszczystych, jałowych glebach, stąd jego polska nazwa.Na Warmii i Mazurach można się spotkać z nazwą kadyk, która jest pochodzenia pruskiego. Jałowiec jest jedynym cyprysowatym drzewem, którego szyszkojagody są wykorzystywane w kuchni. W polskiej kuchni, często uzupełnia się z kminkiem, nadając aromatyczny smak bigosom, dziczyźnie, kiełbasom jałowcowym i innym mięsom, o mocnym aromacie. W Europie wykorzystywany jest również przy innych przepisach kulinarnych. W Szwecji na przykład z prażonych szyszkojagód wytwarza się kawę.
A fermentowany jałowiec z dodatkiem jęczmienia, pozwala na produkcję piwa genevette. W Polsce tradycja ważenia takiego piwa zanikła w XIX wieku. Smak jałowca kojarzy się z ginem, wędzeniem, i podwędzaniem podczas grillowania. Szyszkojagody można dodać do oleju spożywczego, które świetnie go zaromatyzują.
Oferowny produkt:
Gatunek 1.
Kraj pochodzenia: Macedonia
Importer: Jutrzenka Colian
Rok zbioru: 2017
Świadectwo jakości 388/PM/17
Najlepiej spożyć przed końcem: 09.2019
Opakowanie: torebka zgrzewana.
Pakowane przez F.H.U. Zielony Karmnik
Masa netto 50g