90% oferty, to produkty pakowane ręcznie.
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

Moje inspiracje kaszą jaglaną:

 

Od kilku lat sprowadzam bardzo dobrą kaszę jakglaną ( inie tylko jaglaną) od polskiego producenta. Jej nienaganny smak, wygląd, stopień czystości, zachęciły mnie to wypróbowania tego produktu w kuchni. Karmiony w młodości różnymi kaszami , w różnych dziwnych stołówkach, zniechęciłem się do tego dania na długie lata. Wspominałem z niesmakiem to danie jako coś o konsystencji błota z gorzkim posmakiem i magazynowym zapachem. Wraz z powrotem mody na kaszę, szeroką literaturę pisaną i ,,klikaną" na temat kasz, oraz napływem coraz bardziej róznorodnych przepisów na jej sporządzanie, postanowiłem wrócić do tematu i spróbować kaszy jaglanej jeszcze raz. Dodatkową zachętą do ugotowania kaszy, była jej wysoka jakość, znajome źródło, idealny wygląd i aromat zdrowego zboża. Wszak sprzedaję dobrą kaszę, myślę, a jej nie jem . Nie chcąc hołdowć zasadzie,że szewc bez butów chodzi, przystapiłem do dzieła. Przefiltrowałem przez swoje zmysły poznania kilkanaście teorii przyrządzania kaszy jaglanej , dodałem coś z własnych wspomnień z kuchni cioci i mamy, przystąpiłem do czynności kulinarnych i .....oniemiałem z wrażenia. Kasza jaglana może być rewelacyjnym a zarazem prostym daniem. 

 

Najlepszy sposób na kaszę jaglaną (według mnie)

 

Najbardziej posmakowała mi z mieszanką przypraw, podpieczoną na oleju roślinnym. Powstało w ten sposób danie szybkie, proste, smaczne , zdrowe, wegetariańskie i ...nie chcąc stąpać po kruchym lodzie i się narażac, ale nieśmiało dodam, że równiez ....wegańskie.

 

Dobry przepis na kaszę jaglaną:

 

Jeżeli jeszcze Was nie znudził niniejszy tekst, to zapoznajcie się z przepisem, bo jest prosty, krótki ale warty poznania, a zastosowany, dający wiele satysfakcji.

Szklankę dobrej kaszy jaglanej trzeba wypłukać w zimnej wodzie, można to zrobić dwukrotnie, ale przy dobrej kaszy jest to niekonieczne i odcedzić na drobnym sicie. 

Na dno garnka wlać niedużą ilość oleju roślinnego, przerzucić wypłukaną kaszę i prażyć na kuchni. Kiedy kasza przeschnie i nabierze aromatu podgrzanego zboża, dolać 2 - 2,5 szkalnki wody, wsypać soli kuchennej i gotować jakieś piętnaście minut. Gotującej się kaszy nie należy mieszać ! Wystarczy tylko zmniejszyć ogień. Gdy kasza wypełni garnek i na wierzchu nie będzie już wody, pozostawić ją pod przykrywką na kolejne 15 - 20 minut. Niech tak stoi. Jak już postoi, garnek wraz z kaszą owinąć w ręcznik a następnie w coś grubszego, np. kołdrę i niech dojrzewa przez minimum pół godziny. I to własnie leżakowanie jest całym sercem przepisu, zapominanym często przez autorów pomysłów na kaszę. A gdzie nie ma serca, tam nie ma smacznego jedzenia.

Rozgrzewamy na patelni olej, wsypujemy dowlną porcję sypkiej kaszy, dodajemy zioła prowansalskie, pieprz mielony i teraz według uznania mieszankę przyprawową np. do kuczaka, pizzy, szczególnie polecam tą do dziczyzny, czy włoską. Smażymy,  mieszamy, mieszamy smażymy i potrawa może lądować na talerzu. Jeżeli ktoś chce zrezygnowć z potrawy wegańkiej, zadowalając sie wegetariańką, proponuję szklaneczkę maślanki lub kefiru.

A jeżeli ktoś całkowicie machnie reką i zrezygnuje nawet z wegeterianizmu, proponuję złamać przepis, choćby ... okrasą ze świeżego boczku i młodej cebulki.

Proponuję pozwolić kaszy przywrzeć do dna patelni i się lekko przypiec. Ta kasza z dna patelni jest najsmaczniejsza. 

Ogólnie rewelka.

Życzę smacznego.

 

W ofercie kasza jaglana występuje w różnych opakowaniach:

 

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-1-kg-id-11

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-10kg-id-163

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-25kg-id-379

 

PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij