90% oferty, to produkty pakowane ręcznie.
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

Moje inspiracje kaszą jaglaną

Od kilku lat sprowadzam bardzo dobrą kaszę jakglaną ( inie tylko jaglaną) od polskiego producenta. Jej nienaganny smak, wygląd, stopień czystości, zachęciły mnie to wypróbowania tego produktu w kuchni. Karmiony w młodości różnymi kaszami , w różnych dziwnych stołówkach, zniechęciłem się do tego dania na długie lata. Wspominałem z niesmakiem to danie jako coś o konsystencji błota z gorzkim posmakiem i magazynowym zapachem. Wraz z powrotem mody na kaszę, szeroką literaturę pisaną i ,,klikaną" na temat kasz, oraz napływem coraz bardziej róznorodnych przepisów na jej sporządzanie, postanowiłem wrócić do tematu i spróbować kaszy jaglanej jeszcze raz. Dodatkową zachętą do ugotowania kaszy, była jej wysoka jakość, znajome źródło, idealny wygląd i aromat zdrowego zboża. Wszak sprzedaję dobrą kaszę, myślę, a jej nie jem . Nie chcąc hołdowć zasadzie,że szewc bez butów chodzi, przystapiłem do dzieła. Przefiltrowałem przez swoje zmysły poznania kilkanaście teorii przyrządzania kaszy jaglanej , dodałem coś z własnych wspomnień z kuchni cioci i mamy, przystąpiłem do czynności kulinarnych i .....oniemiałem z wrażenia. Kasza jaglana może być rewelacyjnym a zarazem prostym daniem. 

 

Najlepszy sposób na kaszę jaglaną (według mnie)

Najbardziej posmakowała mi z mieszanką przypraw, podpieczoną na oleju roślinnym. Powstało w ten sposób danie szybkie, proste, smaczne , zdrowe, wegetariańskie i ...nie chcąc stąpać po kruchym lodzie i się narażac, ale nieśmiało dodam, że równiez ....wegańskie.

 

Dobry przepis na kaszę jaglaną

Jeżeli jeszcze Was nie znudził niniejszy tekst, to zapoznajcie się z przepisem, bo jest prosty, krótki ale warty poznania, a zastosowany, dający wiele satysfakcji.

Szklankę dobrej kaszy jaglanej trzeba wypłukać w zimnej wodzie, można to zrobić dwukrotnie, ale przy dobrej kaszy jest to niekonieczne i odcedzić na drobnym sicie. 

Na dno garnka wlać niedużą ilość oleju roślinnego, przerzucić wypłukaną kaszę i prażyć na kuchni. Kiedy kasza przeschnie i nabierze aromatu podgrzanego zboża, dolać 2 - 2,5 szkalnki wody, wsypać soli kuchennej i gotować jakieś piętnaście minut. Gotującej się kaszy nie należy mieszać ! Wystarczy tylko zmniejszyć ogień. Gdy kasza wypełni garnek i na wierzchu nie będzie już wody, pozostawić ją pod przykrywką na kolejne 15 - 20 minut. Niech tak stoi. Jak już postoi, garnek wraz z kaszą owinąć w ręcznik a następnie w coś grubszego, np. kołdrę i niech dojrzewa przez minimum pół godziny. I to własnie leżakowanie jest całym sercem przepisu, zapominanym często przez autorów pomysłów na kaszę. A gdzie nie ma serca, tam nie ma smacznego jedzenia.

Rozgrzewamy na patelni olej, wsypujemy dowlną porcję sypkiej kaszy, dodajemy zioła prowansalskie, pieprz mielony i teraz według uznania mieszankę przyprawową np. do kuczaka, pizzy, szczególnie polecam tą do dziczyzny, czy włoską. Smażymy,  mieszamy, mieszamy smażymy i potrawa może lądować na talerzu. Jeżeli ktoś chce zrezygnowć z potrawy wegańkiej, zadowalając sie wegetariańką, proponuję szklaneczkę maślanki lub kefiru.

A jeżeli ktoś całkowicie machnie reką i zrezygnuje nawet z wegeterianizmu, proponuję złamać przepis, choćby ... okrasą ze świeżego boczku i młodej cebulki.

Proponuję pozwolić kaszy przywrzeć do dna patelni i się lekko przypiec. Ta kasza z dna patelni jest najsmaczniejsza. 

Ogólnie rewelka.

Życzę smacznego.

 

W ofercie kasza jaglana występuje w różnych opakowaniach:

 

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-1-kg-id-11

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-10kg-id-163

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-25kg-id-379

 

PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij