90% oferty, to produkty pakowane ręcznie.
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

 

Polskie kasze

 

Smaczne, zawsze świeże, wykonane z polskich surowców kasze: jaglana, jęczmienne: pęczak, średnia i gruba, gryczane: niepalona, palona i prażona.

Kasza wyprodukowana w firmie CEZETPOL na bazie surowca, pozyskiwanego od własnych kontrachentów.

 

Kasza jaglana

Miłym zaskoczeniem może być kasza jaglana. Oferowany w moim sklepie produkt jest wykonany z bardzo dobrego surowca, pozyskiwanego od własnych, polskich kontrachentów, dzięki czemu kasza nie jest gorzka i nie posiada obcych zapachów. Wystarczy ją wypłukać w wodzie i przygotować naprawdę smaczną potrawę. Sposobów na przyrzą dzenie kaszy jaglanej jest wiele. Do dobrze ugotowanej kaszy jaglanej można dodać tarte owoce i rozdrobnione nasiona słonecznika lub dyni. Owoce można zastapić rozdrobnionymi, wcześniej ugotowanymi warzywami. Dodatkiem do kaszy mogą być również płatki zbożowe, gryczane czy z amarantusa bądź komosy ryżowej. Można również przygotować danie z dodatkiem kiełków, na przykład fasolki mung. W grę wchodzi również mięso. Wcześniej usmażony w przyprawach kurczak, czy polędwiczka, są świetnymi dodatkami do prażonej kaszy.

Niezależnie od przepisu, należy pamiętać o przyprawach. Trzeba je dobierać  w zależności od tego, co dodaliśmy wcześniej. Do potraw warzywnych dodajemy przyprawy jednolite ziołowe jak tymianek, bazylia, oregano lub ich mieszanki, na przykład zioła prowansalskie. Do kaszy w wersji na słodko polecam przyprawy aromatyczne. Może to być cynamon, kardamon bądź imbir. Ja chętnie używam przyprawy do kawy. Jest w niej wszystko i jeszcze trochę i wnosi do potraw przeogromny bukiet smaków i aromatów. 

Do wszystkich potraw nie zapomnijmy dodać odrobiny soli i pieprzu. Mdła kasza nie daje radości jej spożycia i może się zdarzyć, że po posiłku  będziemy tak samo mdli.

Wymieszane składniki wraz z kasżą jaglaną, warto a nawet trzeba, podlać olejem roślinnym i zapiec w piekarniku. Tak przygotowana kasza jaglana staje się nie tylko królową kasz, lecz również królową potraw.

Warto w podobny sposób eksperymentować z innymi kaszami. Bardzo elastyczna w kształtowaniu smaku jest kasza jęczmienna czy gryczana niepalona

Zapraszam do zakupu polskich, wyprodukowanych tradycyjnie kasz, doborze odpowiednich składników jak bakalie, nasiona drobne i przyprawy. Nadania sobie kierunku kulinarnego i przystąpieniu do dzieła.

Przekonacie się Państwo, że dobrze ugotowana kasza, doprawiona w przemyślany sposób dodatkami i przyprawami, podpieczona w piekarniku z dodatkiem oleju roślinnego, sosu pomidorowego i sera, rzuci na kolana włoską pizzę. Możecie teraz nie wierzyć, ale....uwierzycie.

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-1-kg-id-11

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-gryczana-biala-1-kg-id-236

http://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jeczmienna-srednia-1-kg-id-477

 

PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij