Naturalna żywność naszą siłą
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

Nękani falą upałów nie mamy ochoty na jakikolwiek obiad złożony z mięsa i ziemniaków. Zupy też niezbyt nam pachną. Przydołoby się coś lekkostrawnego i apetycznego.

Przygnany do domu 40 stopniowym upałem w cieniu, pomyślałem o kaszy jaglanej, bo ona chłodzi organizm, jest syta, ale nie obciąża żołądka, dzięki czemu nie stanie się uciążliwa. A że mamy lato i na drzewach wiszą owoce, pomysł mój poszybował ku  kaszy jaglanej ze świeżymi śliwkami węgierkami, okraszoną białym sosem waniliowo cynamonowym.

Przygotowanie tej potrawy zajęło mi dosłownie kilkanaście minut, wliczając sprzątanie i mycie garów. Pragnę się z Wami podzielić tym przepisem licząc na to, że będziecie mile zaskoczeni prostotą wykonania, wyglądem, smakiem i aromatem tej potrawy. Tym bardziej, że w ofercie posiadam naprawdę bardzo dobrą kaszę jaglaną z której, przy niewielkiej obróbce, można bardzo wiele wyciągnąć. Dobry surowiec jest podstawą sukcesu w kuchni. Wiadomo.. z piasku bata się nie ukręci.

Potrawa ta jest nie tylko alternatywą dla obiadu, ale również dla ciasta śliwkowego.

Składniki:

- szklanka kaszy jaglanej

- dwie szkalnki wody

- kilkanaście wydrylowanych śliwek

- przyprawy: sól, cukier, cukier waniliowy lub laska wanilii, grys cynamonowy, 

- masło

- olej roślinny

- na sos: 1 część kwaśnej śmietany, 1 część mleka, proporcjonalnie skrobia i przyprawy jak wyżej

 

Szklankę kaszy jaglanej należy obficie wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka, na dno którego dodaliśmy oleju roślinneg. Prażymy kaszę kilka minut, prawie cały czas mieszając, do momentu aż kasza zacznie wydzielać zbożowy aromat.

Dodajemy następnie dwie szklanki wody, solimy  i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Kaszy jaglanej w czasie gotowania nie mieszamy.

Następnie sypką kaszę uszlachetniamy, przesypując ją do patelni na rozgrzane masło. Dodajemy odrobinę cukru , cukru waniliowego i grysu cynamonowego.

W międzyczasie podgrzewamy w rondlu opłukane i pozbawione pestek śliwki węgierki, dodając do nich cukier i cukier waniliowy. Śliwki gotujemy do momentu aż lekko zmiękną.

Przygotowaną kaszę i śliwki układamy do wysmarowanego masłem szkalnego naczynia żaroodpornego. Najpierw warstwę kaszy, następnie śliwek i znów kaszy. Warstwy możemy dodatkowo posypać cukrem, cukrem waniliowym i grysem cynamonowym. Ja wierzch potrawy posypałem szczyptą pieprzu czarnego młotkowanego. Podkreśla smak i aromat wszystkich składników.

Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika na kilkanście minut. Wierzch kaszy powinien się lekko przypiec ale nie przypalić. 

W międzyczasie robimy biały sos. To znaczy do 1 części kwaśnej śmietany dodajemy jedną część mleka , cukier, cukier waniliowy i grys cynamonowy. Podgrzewamy stale mieszając. W międzyczasie dodajemy proporcjonalnie mąki ziemniaczanej lub innego zagęstnika i mieszając, doprowadzamy do zagotowania.

Wyjmujemy kaszę ze śliwkami, dzielimy na porcje, na talerzu ozdabiamy potrawę sosem i gotowe. Potrawa bardzo smaczna, bez posmaku gorzkiej kaszy, syta a zarazem lekkostrawna. W tak upalny dzień czujemy się posileni ale nie zmęczeni jedzeniem. Bo kasza jaglana właśnie taki dar w sobie ma.

A jest tutaj:

https://www.zielonykarmnik.pl/kasza-jaglana-1-kg-id-11

A wanilia jest tutaj:

https://www.zielonykarmnik.pl/laska-wanilii-1-szt-id-400

PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij