Naturalna żywność naszą siłą
Do darmowej dostawy kurierem brakuje123,00 zł
Do darmowej dostawy naszym transportem brakuje54,00 zł
250110
Przejdź do koszyka
jest obecnie pusty...0

Cżąber czyli pieprzyk. Przyprawa stara ale jara.

 

Cząber jest rośliną jednoroczną, gęsto rozgałęzioną i ulistnioną. Liście są wąskie , bezogonkowe, ciemnozielone. Kwiaty są drobne, fioletowo - różowe lub białe. Krzew dorasta do 60 cm wysokości. Nazwa łacińska Satureja L. jest odzwierciedleniem jego rzekomych właściwości, których oczekiwano od tej rośliny w zamierzchłych czasach. Nazwa łacińska Satureja wywodzi się od Satyra, bożka, który sławił się nadpobudliwością seksualną, uganiając się po lasach za panienkami ludzkiego i boskiego pochodzenia. Swoje siły czerpał, objadajac się właśnie cząbrem. Opowieści o Satyrze potraktowano dawno temu tak poważnie, że w wykwintnych lokalach starożytnej Pompei, obficie posypywano potrawy serwowane gościom. Cząber zaostrzał apetyty panów, nie tylko na potrawy, ale również na wdzięki zatrudnionych tam niewiast, świadczących pewnego rodzaju usługi. Apetyt na cząber rósł tak bardzo, że przyprawa ta zawędrowała wraz z legionami rzymskimi aż do Europy północno - zachodniej. Średnowieczni mnisi - duchowni zielarze i medycy, aplikowali swym pacjentom ziele cząbru w celu poprawy wypełniania obowiązków małżeńskich i prokreacji. Pełnił więc cząber w sredniowiecznej Europie cel zbożny. Ale nie tylko postrzegano cząber za afrodyzjak. Zauważono, że leczył choroby płuc, pęcherza, poprawiał trawienie. Popularność cząbru rosła w siłę do momentu sprowadzania do Europy przypraw kolonialnych, zwłaszcza pieprzu czarnego. Bogaci przestali interesować się cząbrem, więc spadła również jego cena i owa przyprawa stała się przyprawą dla ubogich, trafiając w ten sposób pod strzechy. W Polsce,  cząber stał się popularny, również wśród uboższych, w XVI wieku. Zastępowano nim pieprz, który w smaku go bardzo przypominał. Nazwano nawet cząber  pieprzykiem. I tak dodawano pieprzyk do ryb, baraniny, kiełbas, kapusty, surówek warzywnych oraz do nabiału. Nasi zachodni sąsiedzi widzieli cząber przede wszystkim w gotowanej fasoli, nazywajac przyprawę fasolowym zielem - Bohnenkraut. W miarę wzrostu popularności przypraw zamorskich, nasz tradycyjny cząber znikał z europejskich kuchni. Natomiast na długie lata pozostał w pamięci jako ziele lecznicze. Leczono nim nadal układ pokarmowy, wątrobę, układ oddechowy, stany zapalne skóry i nerwice.

 

Cząbru jako przyprawy nie zdradzono jedynie w Armenii, Azerbejdżanie, Tadżykistanie, Gruzji i Bułgarii. Dzięki temu powrócił do znów do pozostałych krajów Europy i jego silny, korzenny smak i mocny aromat znowu może towarzyszyć w przygotowywaniu potraw z drobiu, ryb, wieprzowiny, kapusty,  ziemniaków, nabiału czy roślin motylkowych. Cząber, jako jedna z nielicznych przypraw może wystąpić w diecie ludzi z chorobami wątroby czy arteriosklerozie. 

Cząber

Cząber - właściwości

Cząber reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom. Cząber bardzo dobrze komponuje się z innymi przyprawami, szczególnie z gorczycą białą, kolendrą i paryką. Wchodz też w skład ziół prowansalskich. 

Stosując cząber, należy pamiętać, aby dodać go nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania. W przeciwnym razie przygotowywana potrawa będzie gorzka. 

Jeżeli ktoś z tego powodu obawia się cząbru przy gotowaniu potraw, nie musi się go obawiać przy daniach zimnych. Wyśmienicie smakują z nim wszelkiego rodzaju sery, surówki warzywne i sałatki. A prywatnie dodam, że swieże pomidory posypane cząbrem i szczyptą czarnuszki, to zupełny odjazd.Twarożek tez nie pozostaje w tyle. A duet tych dwóch?...hm.

 

Cząber - przepis dla zdrowia

Wymieszać po łyżeczce suszonego cząbru i mięty, zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie odcedzić. Pić 1/4 szklanki 3 razy dziennie w celu poprawy pracy przewodu pokarmowego.

 

Suszonym zielem cząbru można również poprawić wygląd skóry. W tym celu należy garść suszu zalać 1/2 litra wrzącej wody, przykryć i odstawić na 20 minut. Odcedzić, wlać napar do wanny z ciepłą wodą i moczyć się przez 15 minut . Po kąpieli trzeba skórę spłukać pod prysznicem. Jest to kąpiel łagodzaca stany zapalne skóry, a przy okazji rozgrzewająca.

Cząber zatoczył szerokie koło po Europie, poczynając od starożytnego Rzymu, dotarł do północnych rubieży Europy, by zniknąć gdzieś za horyzontem na długie lata. Powrócił niczym bumerang do naszej współczesnej pamięci i kuchennych przepisów. Czy rzeczywiści warto po niego sięgać? Przkonajcie sę sami. Wystarczy wybrać go z naszej oferty i wrzucić do koszyka.

 

http://www.zielonykarmnik.pl/czaber-50g-id-312

PromocjeNowości w naszym sklepie

Niniejsza polityka plików cookies dotyczy plików "cookies" i odnosi się do strony internetowej , www.zielonykarmnik.pl której właścicielem jest firma Zielony Karmnik F.H.U. Wodecki Marek Łomnica 11 59-900 Zgorzelec

Zamknij